Home of BeautyVoorjaarsschoonmaak voor je huid

Voorjaarsschoonmaak voor je huid

In de lente begint het zonnetje weer te schijnen, bomen en planten gaan weer bloeien, veel jonge dieren worden geboren en van oudsher is dit de tijd dat de voorjaarsschoonmaak weer plaatsvindt en alles dus lekker opgefrist wordt.

Ook je huid kan na de winterperiode vaak wel wat opfrissing gebruiken. Want wie wil er nou geen schoon, fris en stralend velletje?! Maar hoe pak je dat nou goed aan?

Start met je badkamerkastje

Om je huid een echt goede opfrisbeurt te kunnen geven en stralend en gezond te houden, is het goed om ook de inhoud van je badkamerkastje mee te nemen in de voorjaarsschoonmaak.

De mooie werkstoffen in huidverzorgingsproducten houden, zeker na het openen, een keer op met werken. En wist jij dat als je producten heel erg lang laat staan en dan weer gaat gebruiken er zelfs schadelijke bacteriën in zitten?! Dit kan dan juist weer leiden tot huidproblemen!

Wanneer jouw product verkleurd is, vreemd ruikt, anders aanvoelt, te nat is of juist klonterig: gooi het weg!

Hoe lang kun je producten dan meestal wel blijven gebruiken of bewaren? Een klein overzichtje:

  • Reinigers: 12 maanden
  • Toner: 8-12 maanden
  • Exfolianten: 12 maanden
  • Hydraterende gezichts- of lichaamsproducten: 8-12 maanden
  • Serums: 8-12 maanden
  • Lipbalsem: 12 maanden
  • Sample zakjes: 1 dag

Hierbij is het belangrijk dat je het product goed dicht doet na gebruik én dat je het in een koele, donkere ruimte bewaart. Mocht je een dopje of dekseltje hebben laten vallen, maak dit dan goed schoon met water en zeep of alcohol en zorg dat het helemaal droog is voordat je het weer gebruikt om je product dicht te doen.

Weet je niet meer precies wanneer je iets open hebt gemaakt of is het over de datum? Gooi het dan weg.
Tip: plak een stickertje op je product waarop je zet wanneer het is geopend, zodat je dit de volgende keer precies weet.

Met de wisseling van de seizoenen, verandert de behoefte van de huid ook. Check dus ook of jouw skincare nog past bij de behoefte van jouw huid.

Aan de slag voor een stralende huid

Maak er een heerlijk momentje voor jezelf van, want door de ontspanning zal je huid nóg meer gaan stralen. Zorg er dus voor dat je iets lekkers te drinken bij de hand hebt, misschien een tijdschrift, boek of podcast, zet een chill muziekje op en steek de (geur)kaarsjes aan!

Start met een grondige reiniging. Hiermee bedoel ik niet dat je een agressief product moet gaan gebruiken, maar kies bijvoorbeeld voor een product met fruitzuren (zoals de AHA Cleansing Gel) voor een stralende, gladde huid zonder dofheid. Je huid wordt zo diep gereinigd en dode huidcellen worden verweekt en opgelost. Zo worden werkstoffen uit je crèmes en serum nog beter en dieper opgenomen. Het is na het reinigen altijd belangrijk om de pH-waarde van je huid te herstellen door een toner te gebruiken, zo blijft de barrièrefunctie van je huid intact en zie je er nog stralender uit.

Verwijder nog wat extra dode huidcellen door te kiezen voor een exfoliant die bij jouw huid past. Let er op dat je nooit een scrub gebruikt met harde en/of scherpe stukjes erin, die beschadigen je huid waardoor je juist last kunt krijgen van bijvoorbeeld irritatie en puistjes. Zachte, ronde deeltjes erin zijn wel oké.

Nu je huid weer helemaal schoon en fris is, is het belangrijk dat je jouw huid goed verzorgd met allereerst een lekker maskertje. Ik help je natuurlijk kiezen welk masker jou het meest zal laten stralen!
* Zie jij nog wat onzuiverheden? Kies dan voor een kleimasker met reinigende eigenschappen.
* Of heb je puistjes of ontstekingen? Kies voor een sheetmask gedrenkt in een serum gericht op het aanpakken van onzuiverheden. Producten met geactiveerd houtskool zijn een aanrader, omdat ze onzuiverheden als het ware uit je huid ‘trekken’.
* Zijn bij jou rimpels of pigmentvlekken zichtbaar? Een masker met biocellulose (natuurlijke vezel welke tot wel 100x zijn drooggewicht aan vocht kan vasthouden en dit voor jouw huid zal doen) is jouw go to! En bij pigmentatie is ook o.a. vitamine C een aanrader!
* Heb jij juist eerder last van een droge of gevoelige huid? Ga voor de hydraterende variant en verwen je huid nog wat extra door er een olie doorheen te mengen.
* Zie je er wat vermoeid uit en kan de huid rondom je ogen dus ook wel wat extra’s gebruiken? Gebruik daar dan een speciaal oogmasker voor!
Het masker laat je lekker intrekken, zo’n 20 minuten. Heb jij mooi de tijd voor dat boek😉Masseer de restjes nog lekker in of verwijder ze met een vochtige, warme doek.

Gebruik nog een fijne crème om ervoor te zorgen dat jouw huid goed gehydrateerd blijft. En vergeet natuurlijk ook nu de huid rondom je ogen niet te verwennen met een lekker serum en crème. Omdat je huid nog niet gewend is aan die zon én net van een paar laagjes dode huidcellen is ontdaan, hierbij mijn laatste en misschien wel belangrijkste tip: bescherm je huid goed!! Dit kun je doen met een zonnebrandcrème (minimaal factor 30 en elke 2 uur herhalen), maar als jij net als ik niet zo’n fan bent van een glimmend hoofd en vette handen door het smeren kun je ook kiezen voor een mineraal poeder voor de zonbescherming: de Brush on Block! Door je huid goed te beschermen verklein je de kans op huidkanker en voorkom je allerlei tekenen van huidveroudering.

Nu kun jij lekker het lentezonnetje in om iedereen jouw opgefriste, stralende gezicht te laten zien! Have fun!

Meer tips?

Wil jij meer tips om je huid gezond te houden? Als je je inschrijft voor de nieuwsbrief, krijg jij elke maand handige weetjes in je mailbox! Natuurlijk kun je me ook volgen op Instagram en Facebook, waar ik regelmatig tips voor een stralende huid deel. Liever een vrijblijvend, persoonlijk advies? Stuur me een berichtje!