Home of Beauty



Microplastics

Microplastics

De afgelopen tijd is het steeds vaker in het nieuws: microplastics in cosmetica en huidverzorging en de (negatieve) effecten ervan op onze gezondheid en het milieu. Maar hoe zit dit nu precies? Ik vertel het je graag!

Wat zijn microplastics?

Allereerst is het handig om te weten waar we het nu precies over hebben als het gaat over microplastics, daarom een definitie:
Microplastics zijn stukjes plastic die variëren in grootte, de kleinsten zijn met het blote oog niet zichtbaar en de grootsten zijn maximaal een halve centimeter.

Waar zitten microplastics in en wat doen ze?

Deze minuscule stukjes plastic worden aan duizenden producten toegevoegd, denk bijvoorbeeld aan meststoffen, gewasbeschermingsmiddelen, (huishoudelijke en industriële) schoonmaakmiddelen, verven en producten die in de olie- en gasindustrie worden gebruikt. Ook aan cosmeticaproducten zoals tandpasta, shampoo, make-up en huidverzorgingsproducten worden microplastics toegevoegd. Dit wordt gedaan zodat ze er mooier uitzien en fijner aanvoelen, soms maakt het ze ook makkelijker smeerbaar of juist stroperiger. Daarnaast worden microplastics als zacht instrooimateriaal gebruikt op kunstgrasvelden.

Wat gebeurd er met die microplastics?

Je hebt vast weleens gehoord van de Plastic Soup: er wordt geschat dat er 176.000 ton aan microplastics in de Europese oppervlaktewateren terecht komt door slijtage van grotere stukken kunststof (denk bijvoorbeeld aan autobanden). Daarnaast belandt in Europa elkaar jaar ongeveer 42.000 ton aan microplastics in het milieu doordat ze niet op de juiste manier worden gerecycled. De grootste bron van deze vervuiling is het zachte instrooimateriaal voor kunstgrasvelden (16.000 ton per jaar), maar ook het door het doucheputje spoelen van bijvoorbeeld je scrub draagt hieraan bij! Microplastics kunnen niet biologisch worden afgebroken, waardoor ze zich ophopen in dieren, waaronder vis en schaal- en schelpdieren, en worden vervolgens dus ook weer als voedsel door ons gebruikt.

Waar al langer een vermoeden van bestond, maar wat pas recent is aangetoond is dat microplastics zich ook in ons bloed kunnen bevinden en dat ze opgenomen kunnen worden door onze cellen. Hoe ze in ons bloed en onze cellen terechtkomen is nog niet duidelijk. Wat wel duidelijk is, is dat microplastic natuurlijk niet in ons lichaam thuis hoort. Hierom zal je lichaam proberen dit op te ruimen, welke problemen dit kan veroorzaken laat zich nu nog raden en moet nog verder worden onderzocht.

Mag dit allemaal wel?

Het Europees Agentschap voor Chemische Stoffen (ECHA) bereidt momenteel wet- en regelgeving voor over het gebruik van microplastics, daar is nu dus nog niets over vastgelegd. Naar verwachting zal een besluit hierover dit jaar genomen worden.

Er zijn wel verschillende EU-lidstaten die al nationale verbodsbepalingen hebben vastgesteld of voorgesteld voor het bewust toevoegen van microplastics in consumptieproducten. Dit betreft vooral “microparels” in cosmetica die na gebruik worden weggespoeld, zoals bijvoorbeeld scrubs.

Helemaal aan het begin van dit blog vertelde ik al wat microplastics zijn: stukjes plastic die variëren in grootte, de kleinsten zijn met het blote oog niet zichtbaar en de grootsten zijn maximaal een halve centimeter. De ECHA laat echter alle microplastics groter dan 100 nanometer (ofwel het 10.000e deel van een millimeter!!!) in vaste vorm buiten beschouwing, wat betekent dat er veel ‘grotere’ microplastics en vloeibare microplastics wél toegestaan blijven, ondanks dat we nog niet weten wat de effecten hiervan zijn op ons lichaam en de natuur.

Kan dit ook anders?

Ja, dat kan zeker! Er zijn tegenwoordig al zo’n 200 merken die zonder microplastics hun producten maken. Het is vaak vooral een financiële keuze om nog wel met microplastics te werken, want het is meestal het goedkopere alternatief op de korte termijn. Op de lange termijn kun je je afvragen of dit nog steeds het geval is, wanneer mensen er ziek van worden en het milieu er schade door oploopt.

Ik kies zelf dus liever voor producten zonder microplastics. Hierom heb ik toen ik mijn salon startte er bewust voor gekozen om met een merk te gaan werken waarmee ik niet alleen echte huidverbetering kan behalen tijdens de behandelingen en door de juiste huidverzorging thuis in te zetten, maar waar onze gezondheid en het milieu ook belangrijk gevonden wordt: SPA Salonnepro.

Naast dat de producten dierproefvrij, parabenenvrij, siliconenvrij, sulfaatvrij, phthalatenvrij, vegan en vrij van hoofdallergenen uit parfum zijn, bevatten ze ook geen microplastics. Goed voor je huid, je gezondheid én het milieu dus!

Zelf checken of er microplastic in jouw product zitten?

Kijk dan eens op de ingrediëntenlijst of je een van deze ingrediënten ziet staan:

  • Polyethylene (PE)
  • Polyethylene glycol
  • Polythylene terephthalate
  • Polystyrene
  • Polypropylene (PP)
  • Polypropylene glycol
  • Acrylate Copolymer, Acrylate Crosspolymer (ACS)
  • Dimethicol
  • Methicone
  • Polyacrylamide
  • Polyamide, Nylon
  • Polyacrylate
  • Polymethyl methacrylate (PMMA)
  • Polyquaternium
  • Polyurethane
  • PVP (Polyvinylpyrrolidone of polyvidone/ povidone)
  • Siloxane

Dit zijn veelvoorkomende microplastics, maar de lijst is zeker niet compleet. Je kunt de ingrediëntenlijst ook scannen met deze app.

Meer tips?

Wil jij meer tips om je huid gezond te houden? Als je je inschrijft voor de nieuwsbrief, krijg jij elke maand handige weetjes in je mailbox! Natuurlijk kun je me ook volgen op Instagram en Facebook, waar ik regelmatig tips voor een stralende huid deel. Liever een vrijblijvend, persoonlijk advies? Stuur me een berichtje!

 

* Voor dit blog heb ik AD.nl, nos.nl, Cosumentenbond en ECHA geraadpleegd.