Home of BeautyMaskne

Maskne

De afgelopen tijd hebben we allemaal regelmatig mondkapjes moeten dragen. Met het grotendeels verdwijnen van de verplichting ze te dragen, wordt iets anders ineens veel zichtbaarder: maskne.

Wat is maskne?

Je huid kan door het dragen van een mondkapje onrustig en geïrriteerd worden. Je krijgt bijvoorbeeld last van puistjes, jeuk, schilfertjes en droge huid. Dit komt door de combinatie van warmte, zweet en wrijving. De medische termen voor maskne zijn acne mechanica (wanneer wrijving de oorzaak is) of acne occlusiva (wanneer verstopping de oorzaak is).

Maskne is niet de enige huidaandoening die door het dragen van een mondkapje wordt veroorzaakt. Zo komen verschillende vormen van eczeem, zoals allergisch contacteczeem en seborroïsch eczeem, ook meer voor en kan rosacea (tijdelijk) verergeren door het dragen van een mondkapje.

Allemaal niet fijn natuurlijk als je er last van hebt! Naast dat het geen prettig gevoel is, kan het je ook onzeker maken. Daarom heb ik wat fijne tips voor je om je huid weer rustiger te krijgen.

Tips bij maskne

De belangrijkste tip die ik wil geven is: wees mild voor je huid! Dit geldt niet alleen als je last hebt van maske, maar eigenlijk altijd en zeker als je last hebt van een onrustige huid.

Reinig je huid dus met een milde cleanser en gebruik daarbij liefst lauwwarm water. Gebruik verder altijd een fijne crème die past bij jouw huid. Zo help je je huid een handje om de barrièrefunctie te herstellen, vul je de huidvetten aan en blijft je huid goed gehydrateerd. Ook zorgt het voor een extra beschermlaagje tussen je gezicht en het mondkapje als je deze toch nog op moet. Smeer je lippen ook gerust in met een verzorgende lipbalm, als je last hebt van schrale of branderige lippen.

Draag je make-up? Let er dan goed op dat je producten kiest die je poriën niet verstoppen, dit kan je klachten namelijk erger maken. Kies bijvoorbeeld voor minerale make-up, zodat je je huid zo min mogelijk belast en afsluit. Vermijd producten met parfum, alcohol of andere irriterende ingrediënten die je huid juist irriteren. Ook producten met siliconen die je huid gedeeltelijk afsluiten gebruik je liever niet.

Blijf van je puistjes af! Door ze uit te knijpen of eraan te krabben maak je de huid alleen maar onrustiger. Stip puistjes liever ’s avonds aan met een crème met salicylzuur of benzoylperoxide.

Moet jij nog wel (regelmatig) een mondkapje op? Gebruik dan dagelijks een schone en zet het daarnaast elke 3-4 uur even af. Zo kan je huid drogen en krijgt ze even rust van de wrijving. Eenmalige mondkapjes (het woord zegt het al), zijn echt voor eenmalig gebruik.

Is het wel maskne?

Soms is het mondkapje niet de oorzaak van jouw puistjes, maar is het ‘gewone’ acne. Dit ontstaat namelijk niet alleen maar in de puberteit. Wanneer je na je puberteit last krijgt van acne krijg je dan puistjes aan de zijkant van je wangen en op je kin, in plaats van op de T-zone waar de meeste pubers ze hebben. Ga er dus niet automatisch vanuit dat het alleen door het mondkapje kan komen.

Meer tips?

Wil jij meer tips om je huid gezond te houden? Als je je inschrijft voor de nieuwsbrief, krijg jij elke maand handige weetjes in je mailbox! Natuurlijk kun je me ook volgen op Instagram en Facebook, waar ik regelmatig tips voor een stralende huid deel. Liever een vrijblijvend, persoonlijk advies? Stuur me een berichtje!