Home of BeautyWinterse invloeden op je huid

Winterse invloeden op je huid

In de winter kan je huid vaker droog en trekkerig aanvoelen. Binnen heb je de verwarming aan en de luchtvochtigheid is laag. Zelfs als je huid hier maar kort aan wordt blootgesteld, zorgt dit al voor een verandering van je huidconditie. Je huid is een stuk moeilijker gehydrateerd te houden, omdat het vocht als het ware uit je huid getrokken wordt. Dit kan ertoe leiden dat de barrièrefunctie van je huid wordt verstoord, wat vervolgens weer kan zorgen voor irritaties, droogtelijntjes, schilfers en zelfs puistjes!

Daarnaast kan het zijn dat je wellicht ook je huis hebt moeten inrichten als tijdelijk leslokaal en/of kantoor en dat kan de nodige stress met zich meebrengen. Of misschien heb jij nog wel een wintersportvakantie in het vooruitzicht? Allemaal factoren die van invloed kunnen zijn op de conditie van je huid.

Hoe voorkom je een droge, geïrriteerde huid in de winter?

Om te zorgen dat je huid er weer fris en stralend uit komt te zien, is het aan te raden je huid een handje te helpen door een goede crème te gebruiken. Zo herstel je de barrièrefunctie, vul je de huidvetten aan en blijft je huid goed gehydrateerd.

Gebruik in de wintermaanden een grotere hoeveelheid crème dan wat je gewend bent. Gebruik je normaal 1 tot 2 pompjes crème? Verdubbel dit dan gerust. Bij een erg droge huid is het fijn om een paar druppels Oil Elixir toe te voegen, zoals het Calendula Oil Elixir of Rosa Canina Oil Elixir. Deze geven je huid wat extra vet en nemen zo het droge, schrale gevoel weg.

Kan jouw huid een echte oppepper gebruiken? Breng dan eens een laagje Moisturizing Mask aan voordat je gaat slapen. In de nacht herstelt en vernieuwt je huid, dus je huid zal er frisser en stralender uitzien bij het wakker worden!

Agressieve reinigers of zeep zijn wat mij betreft sowieso een no-go, maar zeker in de winter raad ik dit echt af! Kies liever voor een zachte reiniging en een toner om de PH-waarde van je huid te herstellen, waarna je direct een moisturizer aanbrengt. Je huid 1 tot 2 keer per week exfoliëren zorgt voor een beter opname van werkstoffen in je crèmes, blijf dit dus vooral doen.

Wat nu als het vriest?

Tijdens koude, gure dagen is mijn advies om je huid goed te hydrateren met een crème. Maar bij extreme kou kan dit de kans op bevriezing van je huid vergroten. Uit onderzoek waarbij testpersonen 1 uur in een kamer van -5 graden verbleven blijkt dat de temperatuur van de huid daalde tot 1 tot 3 graden. Echter, de gevoelstemperatuur van de testpersonen lag veel hoger wanneer zij een crème gebruikt hadden! Een crème heeft dus geen invloed op de daadwerkelijke temperatuur van je huid, maar wel op de gevoelstemperatuur, waardoor je huid zou kunnen bevriezen zonder dat je dit door hebt (bron) .

Als je langere tijd naar buiten wilt terwijl het vriest (denk aan een wintersportvakantie) en je huid toch goed wilt beschermen, dan is het verstandig om een goede shawl en muts of zelfs een bivakmuts te dragen. Kleding zorgt er namelijk voor dat er minder vocht verdampt, wat de kans op bevriezing weer verminderd.

Meer tips?

Wil jij meer tips om je huid gezond te houden? Als je je inschrijft voor de nieuwsbrief, krijg jij elke maand handige weetjes in je mailbox! Natuurlijk kun je me ook volgen op Instagram, waar ik regelmatig tips voor een stralende huid deel. Liever een vrijblijvend, persoonlijk advies? Stuur me een berichtje!